top of page
Filmen

”VOLDTÆGT som krigsvåben”
en film af Katia Forbert Petersen & Annette Mari Olsen

Instruktørerne om filmen

Vi begyndte optagelserne til denne dokumentar for mere end 20 år siden, på et flydende hotel ”Flotel Europa”, som lå ved kajen i Københavns havn.  Her var indkvarteret 1000 mennesker, som havde haft held til at slippe væk fra den krig, der var brudt ud i Bosnien (Balkan krigen 1992-95).  De fleste var kvinder og børn.  En gruppe kvinder i fælleskøkkenet berettede desperat om massevoldtægt brugt som våben for at jage dem væk fra deres hjem og land - for at accelerere etnisk udrensning.At voldtægt blev brugt som våben i krig var chokerende for os. Man skulle umiddelbart tro, at den slags var et afsluttet kapitel efter anden verdenskrig, i hvert fald i Europa. Det var svært at begribe. Det var vores motiv til at realisere denne dokumentar. Men det tog os mange år, før vi var følelsesmæssigt stærke nok til at tage fat på emnet.

Brugen af voldtægt som krigsvåben og krigsstrategi er vokset kolossalt.  I det 20. århundrede bliver der begået flere massevoldtægter i krige end nogensinde før. Denne urgamle metode til etnisk udrensning og erobring af territorier fortsætter.

 

I dokumentaren "Voldtægt som Krigsvåben" er krigen i Bosnien valgt som case. Efter tyve år står denne krig stadig klart i vores erindring, og den er en del af Europas historie, hvor også Danmark har spillet en rolle. Tidsperspektivet gør det muligt at eksponere konsekvenserne.

Når en kvinde voldtages, rammes hele familien. Den går i opløsning af skam og en ydmygelse, der senere udvikler sig til had og ønske om hævn.

 

Filmens tema bevæger sig i et absolut tabuområde, både personligt og politisk. Den skam, som de voldtagne kvinder bærer på, hænger fast og gennemsyrer hele samfundet og rammer de efterfølgende generationer. Det var jurister, læger, lærere, politikere, bønder, kvinder fra alle samfundslag der blev voldtaget - og piger helt ned til 12-års alderen. I vores dokumentar bygger vi problemstillingen op omkring et persongalleri og deres vidnesbyrd. De stærke som kæmper for et retsopgør og dem som nærmest er blevet til zombier og ikke kan komme videre i deres liv, på trods af, at der er gået så mange år. De har en fælles tragedie og en fælles følelse af, at bødlerne ikke bliver retsforfulgt for voldtægt. Filmen dokumenterer kvindernes tanker, fysiske tilstand og manglende juridisk opbakning.

Da krigen var forbi, blev de ansvarlige ikke dømt, hverken ved de lokale domstole og heller ikke ved det Internationale Krigsforbryder Tribunal i Haag (ICTY). Lovgivningen fokuserer ikke på de krigsvoldtagne kvinders situation, og uden en sådan juridiske retfærdighed har de svært ved at fortsætte livet og få deres selvværd tilbage. Det inficerer også de efterfølgende generationer.

Voldtægtsforbryderne fra krigen går frit omkring, mens kvinderne er bange for at vende tilbage til deres hjemegn. Under retssager om krigsforbrydelser bliver voldtægt konstant nedprioriteret. Vi følger hvordan krigsforbryderdomstolen i Haag nedprioriterer den voldtægtsforbrydelse, der blev begået mod en af dokumentarens hovedpersoner af en højtstående og berygtet officer fra krigens tid.

Den politiske verden i Bosnien så helst at kvinderne tav. Forsoning mellem de krigsførende parter er blevet deres kæphest. De 25.000-40.000 kvinder, som var udsat for massevoldtægt, står alene tilbage med deres fortvivlelse. Kun 61 krigsforbrydere er blevet dømt for voldtægt under krigen i det tidligere Jugoslavien.  Systematisk massevoldtægt fortsætter som krigsstrategi i nutidens krige.

Emnet er komplekst, såvel menneskeligt som historisk og politisk. Vi har bygget vores dokumentar op omkring syv kapitler, syv uhyggelige eventyr. De syv eventyr er ikke nogen fantasifortælling. De er sandhed. En sandhed som føles umenneskelig, uvirkelig og uretfærdig.

Mission Rape Trailer with uk subtitles
Afspil video

Om filmen

"Hver dag mødes en gruppe kvinder i en forening beliggende i forstad til Sarajevo. Alle har de en fælles historie. Foreningen er filmens omdrejningspunkt og her finder vi filmens udspring. Under krigen på Balkan i årene 1992-1995 bliver mellem 40 - 50.000 kvinder, udsat for voldtægt. Voldtægt bliver brugt som krigsstrategi, på samme måde som vi er vidne til, gennem mange hundrede års krigshistorie. I filmen oplever vi, hvordan massevoldtægt ødelægger, ikke kun kvinderne som er udsat for voldtægt, men også hele familier og samfund i flere generationer. For disse ofre er juridisk retfærdighed det eneste håb om at opnå fornyet selvværd og integritet. Selv om det strider mod international gældende lovgivning, undervurderes voldtægt i efterkrigstidens retsopgør, og behandles som en af de mindre betydningsfulde krigsforbrydelser. Til dags dato er der kun faldet straf i ganske få sager, der omhandler seksuelle overgreb i krigssituationer. Dette uløste retslige dilemma spænder ben for den forsoningsproces, som er så vigtig for ofrene og for samfundet som helhed og det er lige netop her, at filmen har sit fokus. Mission Rape er en universel historie, som tager afsæt i Balkankrigen, men som kunne ske hvor som helst i nutidens krige. Det er en kreativ dokumentarfilm, som dykker ned i det altoverskyggende dilemma indenfor krigsret: Hvilken betydning har det for helingsprocessen, når dem der har forbrudt sig mod uskyldige kvinder ikke bliver dømt for deres handlinger?"

Filmen er produceret af Sfinx Film/TV med støtte fra Det Danske Filminstitut, DR, EU Media, SVT, OAK Foundation, RUV, BHRT, TVP

- Filmen "Voldtægt som krigsvåben" havde verdenspremiere i Grand Theatre marts 2014.

- MED FØLGENDE PANELDEBAT MED: 

- Frederik Harhoff, Folkeretsekspert og tidligere dommer ved

Den Internationale Straffedomstol for tidligere Jugoslavien. (ICTY) 

- Birthe Weiss, Indenrigsminister under Balkankrigen,

journalist og forfatter. 

- Libby Tata Arcel, Klinisk psykolog, Lektor emerita,

Københavns Universitet.

- Bjørn Elmquist, advokat, formand for Retspolitisk Forening. 

- ved moderator Christoffer Guldbrandsen

Redaktør på DR2.

FILMEN "VOLDTÆGT SOM KRIGSVÅBEN" BLEV VIST: 

- flere gange på det internationale topmøde "End Sexual Violence in Conflict" afholdt i ExCel London - arrangeret af daværende udenrigsminister William Hague og særlig FN-udsending Angelina Jolie.​

- Oslo i forbindelse med det internationale topmøde "End Sexual Violence in Conflict" arrangeret af den britiske ambassade sammen med det norske udenrigsministerium.​

- Bornholm på "Folkemødet" - arrangeret af den britiske ambassade sammen med det danske udenrigsministerium og Det Danske Filminstitut.​

BROADCASTERE:

Danish TV DR2

Swedish TV SVT

Bosnian TV BHRT 

Polish TV TVP

Icelandik TV RUV

FESTIVALER:

- Kosovo Dokufest ​

- Vienna International Human Rights Film Festival.

- BIFFES i Bengaluru, Indien - organiseret af the Karnataka Chalanachitra Academy, Government of Karnataka i samarbejde med the Karnataka Film Chamber of Commerce.

 - IDFA – International Documentary Film Festival Amsterdam. 

- Nomineret til Oxfam Global Justice Award.

 - Nomineret til PRIX EUROPA  TV-IRIS Category, The European Broadcasting Festival Berlin.

 - Mumbai Film Festival,India - The Real Reel section.

KONFERENCER OG SÆRLIGE SCREENINGER: 

- Against Our Will – 40 Years After: Exploring the Field of Sexual Violence in Armed Conflict Conference • Hamburg Institute for Social Research. 

- Institute of Women's Studies in the Arab World (IWSAW) ved Lebanese American University i Beirut. 

- DIIS, Danish Institute for International Studies, Conference on Sexual Violence from the Holocaust to the Contemporary Security Agenda.

- Women Deliver Copenhagen - Cinema corner focusing on girsl empowerment on a mix of themes ranging from girls education to LGBTQ and elderly care.

- The Why Foundation Awareness Campaign – individual special screenings. 

- Mukwege Foundation – Global Survivors network.

​- NATO – Intern undervisning vedr. forhindring af, og reaction overfor., konflikt-relateret seksuel og koens-baseret vold. 

Paneldebat

Filmen "Voldtægt som krigsvåben" havde verdenspremiere i Grand Theatre marts 2014 - med følgende paneldebat med

 

Frederik Harhoff

Folkeretsekspert og tidligere dommer ved

Den Internationale Straffedomstol for tidligere Jugoslavien. (ICTY)

 

Birthe Weiss

Indenrigsminister under Balkankrigen,

journalist og forfatter

 

Libby Tata Arcel

Klinisk psykolog, Lektor emerita,

Københavns Universitet

 

Bjørn Elmquist

advokat, formand for Retspolitisk Forening

 

ved moderator

Christoffer Guldbrandsen

Redaktør på DR2

http://www.filmkommentaren.dk/blog/blogpost/2665/

https://danner.dk/voldtaegt-bruges-som-strategisk-vaaben

 

https://fjernleje.filmstriben.dk/film/9000001018/voldtaegt-som-krigsvaben

bottom of page